Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / Prepararea remediilor din plante

Prepararea remediilor din plante

| Nici un comentariu
Prepararea remediilor din plante
   
   Plantele pot fi utilizate într-o gamă largă de preparate medicinale. Unele, precum siropurile şi tincturile, sunt destinate uzului intern. Altele, precum cremele şi cataplasmele, se folosesc extern. Infuziile şi decocturile pot fi utilizate cel mai adesea atât intern, cât şi extern – în gargară sau comprese, de exemplu. Nu este greu să vă preparaţi propriile remedii, însă v-ar putea lua mult timp. lată câteva sfaturi care vă ajută să preparaţi acasă remedii simple din plante.


Infuzia


   Infuzia este un ceai şi se prepară ca atare. Infuziile sunt remedii uşoare, preparate din flori sau frunze; cele proaspete sunt mai eficiente. Respectaţi proporţiile de apă şi plantă uscată sau proaspătă, multiplicându-le când este necesar. Doza uzuală este 1 ceaşcă, de 3 ori pe zi.
Infuziile pot fi folosite reci, pentru gargară şi spălarea gurii, şi calde sau reci pentru comprese.

Pași de urmat:
Puneţi cantităţile cerute de plantă într-un ceainic din sticlă sau porţelan (nu din metal) sau în cafetieră.Turnaţi deasupra apă fiartă şi lăsaţi apoi timp de 30 de secunde.Lăsaţi să infuzeze 5-10 minute sau conform recomandărilor .Strecuraţi şi beţi încet. Puteţi îndulci infuzia cu miere.


Compresa


   Compresa este o bucată de material textil moale, înmuiat în infuzie sau decoct de plante, care se aplică pe zona afectată.
Compresele pot fi calde sau reci. Compresele calde se folosesc pentru calmarea crampelor sau a tensiunii musculare. Compresele reci se folosesc pe pielea fierbinte. O compresă rece poate alina o durere de cap.
Inmuiaţi o bucată curată de bumbac în infuzie sau decoct de plante.
Aşezaţi compresa pe porţiunea afectată şi acoperiţi cu un prosop.
Împrospătați din când în când compresa pentru a păstra zona afectată caldă sau rece, după caz.


Decoctul


   Decoctul este un mod mai puternic de extragere a constituenţilor activi din
părțile tari ale plantei, precum coaja, rădăcinile sau seminţele. Pentru siguranţă, respectați proporţiile de plantă şi lichid specificate în multiplicând 
cantităţile dacă este necesar.
Decocturile sunt mai eficiente dacă sunt proaspăt preparate, dar pot fi păstrate
pana la trei zile în frigider.

Pași de urmat pentru prepararea decoctului:
Zdrobiți seminţele sau coaja în mojar.Puneţi cantitatea necesară de apă într-un vas de email sau oţel inoxidabil. Adăugaţi planta uscată sfărâmată sau planta proaspătă tocată.Aduceţi la fierbere, micşoraţi flacăra şi lăsaţi pe foc timp de 1 oră, până când lichidul scade la o treime din volumul iniţial. Strecuraţi şi adăugaţi apă atât cât este necesar. îndulciți cu miere, dacă doriţi.

Siropul


   Siropul este o modalitate bună de a face medicamentele mai comestibile. Preparatele pe bază de zahăr alină mucoasele iritate, cum este cea a gâtului dureros.  
Siropul standard se prepară din 500 ml de infuzie sau decoct şi 500 g de miere sau zahăr nerafinat.Doza uzuală este de 10 ml (5 ml pentru copii), de 3 ori pe zi. Siropurile se păstrează până la 6 luni, în locuri reci.Turnaţi infuzia sau decoctul într-un vas. Infuzia trebuie preparată prin minimum 10 minute de contact al plantei cu apa; decoctul, în  1 oră.Adăugaţi zahărul sau mierea şi încălziţi uşor până se dizolvă. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi preparatul să se răcească.Turnaţi-l în borcane sterilizate (folosiţi o pâlnie).Etichetaţi şi astupaţi cu dopuri: siropurile pot fermenta şi un borcan cu capac înşurubat  poate exploda.

Prepararea  unei tincturi


   Tincturile, precum cea de măceşe, se prepară prin macerarea plante lor uscate sau proaspete în alcool. Pentru  tincturile comerciale, se foloseşte o proporţie specifică de apă şi alcool la fiecare plantă . Pentru tincturile preparate acasă, puteţi folosi votcă, dar este mai bine să verificaţi mai întâi proporţiile cu ajutorul unui specialist. Tincturile pot fi păstrate până la 3 ani dacă sunt ţinute într-un dulap răcoros şi întunecat .

Pași de urmat pentru prepararea unei tincturi (ex. tinctura de măceşe):
Puneţi 225 g de măceşe într-un borcan de sticlă. Adăugaţi 700 ml de votcă şi 300 ml de apă, apoi sigilaţi borcanul.Strecuraţi tinctura printr-o bucată de muselină, storcând bine ceea ce rămâne.Aruncaţi reziduul solid şi puneţi tinctura într-un  recipient etichetat, din sticlă brună.

Cataplasma


   Cataplasma - care se foloseşte de obicei caldă - este o pastă de plante care se aplică pe piele, peste fâşii de tifon. Cataplasmele servesc frecvent pentru drenarea puroiului din piele, pentru reducerea inflamaţiei, pentru vindecarea furunculelor şi a abceselor şi pentru scoaterea aşchiilor.
Plantele folosite in exemplul de mai jos sunt gălbenele, care constituie un tratament eficient pentru pielea crăpată, muşcăturile de insecte şi pentru arsurile solare.
Tocaţi mărunt 200 g de gălbenele uscate.Puneţi plantele într-un castron şi amestecaţi-le cu suficientă apă fierbinte pentru  a forma o pastă.Aplicaţi puţin ulei de măsline pe piele pentru a evita formarea de aglomerări ale pastei.Intindeţi pasta de plante pe o bandă de tifon sau de bumbac şi aplicaţi-o pe piele.Păstraţi cataplasma până se răceşte şi înlocuiţi-o de câte ori este nevoie.

lnhalantele


   lnhalantele se folosesc pentru ratarea nasului înfundat, a guturaiului, astmului şi a infecțiilor sinuzale. Cele mai simple inhalante sunt infuziile. Printre plantele recomandate în acest scop se numără lavanda, eucaliptul, pinul şi menta.
Puneţi 1-2 linguri de lavandă uscată într-un vas.Turnaţi apă clocotită peste ele.Aplecaţi-vă peste vas, acoperindu-vă capul şi vasul cu un prosop.Inhalaţi aburul până când se epuizează evaporarea. Repetaţi de două ori pe zi sau de câte ori este nevoie.Dacă aplicaţi tratamentul unui copil, răciţi apa timp de 3-5 minute, înainte de a începe inhalaţia. Nu lăsaţi copilul nesupravegheat.

Uleiurile de masaj


   Uleiurile esenţiale ale anumitor plante, precum măghiranul pot fi folosite la 
prepararea unui ulei esenţial pentru alinarea durerilor de articulaţii şi oase. Deşi câteva uleiuri esenţiale, cum este cel de lavandă, pot fi folosite ca atare, cele mai multe trebuie diluate în alte uleiuri excipiente, de exemplu ulei vegetal calmant, în proporţiile specificate pentru fiecare planta. 
Pentru a prepara un ulei de masaj cu măghiran, de exemplu, adăugaţi 3 picături de ulei esenţial la fiecare 10 ml de ulei excipient.