Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , , , , , Măceș - Rosa Canina (Rosaceae)

Măceș - Rosa Canina (Rosaceae)

| Nici un comentariu
   

   Măceșul, un tufiș stufos, creşte sălbatic în cele mai multe zone temperate ale lumii. Poate atinge 1-3 m înălțime, iar din mai până la începutul lui iulie poartă flori frumoase, albe sau roz, pe ramurile lui spinoase. Odată petalele căzute, receptaculul florii începe să se coacă, devenind roșu şi cărnos; acesta este fructul de măceș. Seminţele se găsesc în pulpă .

Părţi utile - MĂCEŞELE
  • Măceșele se culeg din iunie până în septembrie, apoi se usucă şi se zdrobesc sau se macină pulbere.
  • Măceșele zdrobite sau măcinate se folosesc la prepararea infuziilor, decocturilor , tincturilor sau a  extractelor  uscate.
  • Măceșul se combină adesea cu alte plante tonice, precum urzica şi echinacea .

 Compuşi activi

   Măceșele sunt bogate în vitamina  C şi B2;   conţin cantități mari de pectine, câţiva acizi organici - mai ales malic şi citric şi tanini . Ele mai conţin proantocianidine, care au efect protector antioxidant.

Utilizări medicinale

   Datorită  conţinutului  mare de vitamina C, preparatele pe bază de măceşe au efect tonic şi ajută la stimularea sistemului imun. Ele sunt în general administrate ca tonice în timpul bolii şi al convalescenţei şi ajută la creşterea rezistenţei faţă de infecţii precum răcelile şi gripa.
În plus, taninii conferă calităţi astringente care ameliorează diareea, mai ales pe cea provocată de febră; pectinele şi acizii organici au efect diuretic, iar acizii organici stimulează secreţia gastrică, ajutând la vindecarea gastritelor .
   O serie de cercetări recente au dovedit că măceşele pot fi utile în alinarea durerii şi îmbunătăţesc  mobilitatea articulaţiilor  afectate  de artrită.

Cultivare

Măceşul poate fi cultivat din butaşi plantaţi pe sol umed, bine drenat şi bogat. Îi plac cel mai mult solurile neutre sau uşor acide şi locurile însorite.

Peparare si dozaj

  • În tratamentul răcelilor, gripei, al oboselii generalizate

INFUZIE : Puneţi 2-2,5 g de fructe la o cană de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3-4 căni pe zi. CAPSULE (cu doze de 50-200 mg de extract solid): Luaţi 1-2 capsule cu un pahar mare cu apă de 3 ori pe zi, înainte de mese.
TINCTURĂ : Puneţi 30 de picături într-un pahar cu apă. Luaţi de 3 ori pe zi, înainte de mese.
  • În tratamentul diareei

DECOCT: Puneţi 30-50 g de fructe măcinate la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze 15 minute şi strecurați. Beţi decoctul regulat, mai ales la micul dejun.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ , APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII

  • • Preparatele pe bază de măceşe nu sunt recomandate în sarcină şi alăptare .