Error 404 - Not Found
Sorry, but you are looking for something that isn't here.
Sunteti aici:
Acasa
/
Constipatie
,
Infectii
,
Oboseala
,
Plante Medicinale
,
Probleme Digestive
Rozmarin - Rosmarinus Officinalis (Lamiaceae)
Rozmarin - Rosmarinus Officinalis (Lamiaceae)
În Evul Mediu, rozmarinul, simbol al dragostei şi fidelității, era împletit în cununa miresei şi împărțit nuntașilor. Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, veșnic verde, care se găseşte în tot bazinul mediteraneean . Spicele de flori colorate în albastru-deschis sau lila se deschid în mai şi iunie.
Ele conţin un ulei esenţial care intră în compoziția apei de colonie.
Părţi utile FLORILE ŞI FRUNZELE
- • Florile se recoltează când sunt total deschise, apoi se usucă.
- • Frunzele veșnic verzi pot fi recoltate în orice perioadă a anului.
- • Frunzele se opăresc, apoi se usucă.
- • Rozmarinul este folosit la prepararea de infuzii, tincturi şi a unui ulei esenţial.
Compuşi activi
Rozmarinul conţine multe principii active. Flavonoidele sunt stimulente şi antioxidanti; fenolii mai ales acidul rozmarinic sunt antiseptici şi reduc inflamațiile; taninii astringenți luptă împotriva infecţiilor; s-a arătat că rozmarinul are proprietăţi analgezice şi stimulatoare. Uleiul volatil are aromă ascuțită, stimulatoare, printre compuşii săi numărându-se cineolul şi camforul.
Utilizări medicinale
Flavonoidele din rozmarin stimulează circulaţia prin tonifierea capilarelor şi prin ameliorarea fluxului sangvin venos - beneficii care justifică utilizarea tradiţională a rozmarinului pentru îmbunătăţirea memoriei şi a concentraţiei, pentru tratarea durerilor de cap şi pentru stimularea creşterii părului. Planta uşurează digestia, şi este prescrisă pentru probleme precum dispepsia, crampele gastrice, aerofagia şi constipația .
Studii efectuate pe animale în 1987 au descoperit că rozmarinul creşte secreţia biliară, importantă pentru digestia grăsimilor .
O lucrare publicată în 1995 a arătat că planta are efect diuretic şi acţiune detoxifiantă hepatică. Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calităţi antibacteriene şi expectorante, putând fi folosit în tratarea infecţiilor tractului respirator . Este şi un tonic bun pentru persoanele care suferă de fatigabilitate.
Extern, uleiul esenţial de rozmarin se diluează cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui, şi se foloseşte ca masaj pentru tratarea durerii musculare, a sciaticii şi a durerilor şi inflamațiilor reumatice.
Infuzia adăugată în apa de baie este benefică în cazul reumatismului. Extractul de rozmarin stimulează foliculii de păr şi circulația scalpului; se aplică pe cap pentru prevenirea alopeciei premature. Calitățile lui antiseptice şi astringente îl fac util în tratamentul mătreței.
Cultivare
Rozmarinul se cultivă din butaşi. Odată ce aceştia au prins rădăcini, se plantează într-un loc luminos şi cald, ideal pe un sol nisipos.
Preparare si dozaj
- • În tratamentul dispepsiei, crampelor gastrice, constipației şi al infecţiilor tractului respirator
INFUZIE: Puneţi 2-4 g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, acoperiţi şi lăsaţi să infuzeze timp de 1O minute. Beţi 3 căni pe zi, după mese.
- • În tratamentul reumatismului
INFUZIE : Puneţi 50 g de plantă la 1 I de apă clocotită. Acoperiţi şi lăsaţi să infuzeze timp de 30 de minute, apoi adăugaţi lichidul în apa de baie.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC
PRECAUŢII
- • A nu se ingera uleiul esenţial.
- • A nu se administra copiilor.
- • Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume mai mult rozmarin decât este în mod normal prezent în dietă .
Nota Autorului

Important
Cunoștințele medicale şi farmacologice se află într-o permanentă schimbare , vă sfătuim să consultați un specialist pentru sfaturi individualizate. Autorii articolelor nu sunt responsabili pentru eventualele erori, omisiuni sau acțiuni ce ar putea fi considerate consecințe ale informațiilor conținute în acest site. Dozele folosite în Farmacia Naturii sunt cele recomandate de specialisti în lucrările de aici.
S-ar putea să vă intereseze și unul din articolole de mai jos.
-
Comentarii implicite
- Comentarii Facebook

:smile

:sadsmile

:sadsmile

:cool

:wink

:sweating

:speechless

:kiss

:blush

:sleepy

:dull

:angry

:itwasntme

:lipssealed

:hi

:call

:clapping

:rofl

:like

:dislike

:strike
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Postări populare
-
Albizia este un... n arbore înalt, originar din India si din unele parți ale Asiei. Se înmulțește cu repeziciune si este considera.. Citește in continuare
-
Sunteți fumător, fumător pasiv sau ex-fumăt... tor? Aveți probleme cu constipația, abdomen umflat sau obezitate? Cu frecventa pielea dumne.. Citește in continuare
-
Acest arbore veşnic verde ajunge la înălţimi... i de 5-8 m. Are frunze groase şi aspre şi mănunchiuri de flori mici, urmate de fructe în fo.. Citește in continuare
-
Acest arbust peren, originar din Chile, este... e cultivat acum in Italia si in nordul Africii, mai ales in Maroc. EI atinge 4-5 m înălțime.. Citește in continuare
-
Există multe avantaje ale cultivării plant... telor acasă : sunt aspectuoase; multe pot fi folosite la gătit; iar dacă doriți să le util.. Citește in continuare
Arhivă blog
-
▼
2015
(30)
-
▼
martie
(19)
- Tulburări ale libidoului - Remedii Naturale
- Tei - Tilia cordata, T. platyphyllos (Tiliaceae)
- Alimente Alcaline si Lista alimentelor Clasificate...
- Gripa - Remedii Naturale
- Afectiuni Gingivale - Remedii Naturale
- Pătlagină - Plantago major, P. lanceolata (Plantag...
- Rozmarin - Rosmarinus Officinalis (Lamiaceae)
- Oboseala Cronică - Remedii Naturale
- Măceș - Rosa Canina (Rosaceae)
- Dieta detoxifiere cu prune
- Păpădia - Taraxacum Officinale (Asteraceae)
- Diabetul - Remedii Naturale
- Alergiile - Remedii Naturale
- Ridiche neagră - Raphanus Sativus niger (Cruciferae)
- Detoxifierea organismului
- Cătină - Hippophae Rhamnoides (Elaeagnaceae)
- Sinuzita - Remedii Naturale
- Sase remedii naturale pentru slăbit
- Prepararea remediilor din plante
-
▼
martie
(19)