Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , , , , , Păpădia - Taraxacum Officinale (Asteraceae)

Păpădia - Taraxacum Officinale (Asteraceae)

| Nici un comentariu

   Răspândită pe câmpiile din Europa şi din unele zone ale Asiei, păpădia, o plantă perenă ierboasă, creşte până la înălţimi de  10-30 cm. Frunzele adânc zimțate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai. Floarea este urmată de semințe, fiecare încununată de perișori  moi, care sunt luate de curenții de aer, ajutând  la răspândirea plan tei.

Părţi utile RĂDĂCINA ŞI FRUNZELE
  • • Rădăcina se recoltează în mai, iunie şi toamna.
  • • Frunzele tinere se recoltează primăvara .
  • • Ambele sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte  buvabile şi capsule.

Compuşi activi

   Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi inulină; conţin  principii active (lactone sesquiterpenice) , acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziție şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine.

Utilizări medicinale

   Principiile active îi conferă păpădiei puternice proprietăţi diuretice - vechiul nume franțuzesc al plantei era „pipi-în-pat". Ca atare, păpădia este adesea folosită pentru stimularea urinării în cazul retenției de apă, al bolilor renale, celulitei şi obezității. Păpădia conţine potasiu, care îl înlocuiește în organism  pe cel pierdut când creşte producţia de urină. În plus, rădăcina este diuretică şi uşor laxativă.
   Studii efectuate  pe animale au  confirmat  efectul diuretic  al  păpădiei. Sterolii din frunze acţionează asupra vezicii biliare şi a ficatului  şi stimulează secreția şi excreția de bilă, toate acestea ajutând la curățarea corpului de toxine şi de metaboliți. Din aceste motive, preparatele din frunze de păpădie sunt recomandate pentru  dizolvarea   litiazei colecistice; se pare că au şi efect  asupra  afecțiunilor cutanate şi a reumatismului.
Un studiu recent efectuat pe animale în 2001 a demonstrat că un preparat care conţine păpădie poate scădea glicemia, recomandând această plantă pentru tratarea diabetului .

Cultivare

Sădiți seminţele primăvara, în sol umed până la uscat, de la alcalin până la neutru.

PREPARARE  ŞI  DOZAJ
  • • În tratamentul afecțiunilor renale, al litiazei renale şi colecistice, al retenției de apă, al celulitei şi obezității

INFUZIE: Puneţi 1 pliculeț (de rădăcină sau frunze) la o cană de apă clocotită . Lăsaţi să infuzeze timp de 1O minute. Beţi 2 căni pe zi, cu câte o oră înaintea fiecărei mese principale.
EXTRACT BUVABIL: A se administra conform instrucţiunilor, după masa de prânz.
CAPSULE (300 mg): Câte una de trei ori pe zi, cu apă.

DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ,APELAŢI LA MEDIC

PRECAUŢII
• Cereți sfatul unui specialist înainte de a folosi păpădia pentru tratarea litiazei colecistice.

• Nu folosiţi păpădia pentru a îmbunătăţi secreţia biliară fără recomandarea unui medic, pentru că problema poate fi de fapt un blocaj sever al căilor biliare, afecţiune pentru care păpădia este contraindicată.