Acest arbore, care atinge înălțimi de 20-40 m, are o scoarță cenușie, netedă, care se crapă cu trecerea anilor. Frunzele lui, a căror dimensiune variază în funcţie de specie, sunt asimetrice, în formă de inimă, şi au marginile dințate. Florile cu parfum dulce, colorate în galben-deschis cresc în mănunchiuri şi au bractee lungi, galbene, care se unesc cu pețiolul.
Părţi utile FLORILE, BRACTEELE ŞI SCOARŢA MOALE
- • Florile se recoltează de la arbori de cultură sau sălbatici, în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis; apoi sunt uscate în straturi subţiri, ferite de lumina soarelui .
- • Scoarța moale (stratul din interiorul scoarței şi lemnul adiacent) se recoltează de la arbori sălbatici care cresc în medii protejate şi se usucă în locuri bine aerisite.
- • Florile se folosesc la prepararea de infuzii, iar scoarța moale este transformată în pulberi şi extracte.
Florile conţin acizi fenolici, proantocianadine, mucilagii şi o cantitate mică de ulei esenţial, cu efect sedativ. Scoarța moale conţine compuşi fenolici şi floroglucinol.
Utilizări medicinale
Administrate intern, florile sunt prescrise pentru tulburările minore ale somnului şi pentru afecțiuni nervoase. S-a demonstrat în 2001 de către cercetători portughezi că un hibrid al Tiliei cordata şi al T. platyphyllos posedă proprietăţi sedative .
Î n 1985 a fost demonstrat efectul antispastic al florilor de tei, atribuit compușilor fenolici ai plantei şi floroglucinolului .
Capacitatea de a relaxa musculatura netedă este apanajul scoarței moi. Florile de tei au şi efect diuretic. Erau recomandate în tratamentul hipertensiunii, al aterosclerozei (deoarece dilată vasele de sânge) şi al migrenei.
Scoarţa moale are efect purgativ şi stimulează secreţia şi excreţia bilei. Este administrată intern pentru tratarea litiazei biliare, a aerofagiei şi a problemelor digestive .
Administrate extern, florile de tei pot calma pielea crăpată, muşcăturile de insecte şi iritaţiile cutanate .
Cultivare
Teiul se plantează în sol umed, bine drenat, în locuri însorite . Arborele poate fi cultivat din seminţele coapte.
PREPARARE ŞI DOZAJ
- • În tratamentul tulburărilor hipnice minore
INFUZIE: Puneţi 5 g de flori uscate la 1 I de apă clocotită . Lăsaţi să infuzeze timp de 5 minute, apoi strecuraţi. Beţi 1 cană seara, înainte de culcare.
- • În tratamentul problemelor digestive din cauză hepatică, al litiazei biliare şi al aerofagiei
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC
Precauții
- • Nu depăşiţi doza prescrisă, deoarece planta poate afecta funcţia cardiacă.
- • Teiul nu trebuie administrat persoanelor care suferă de boli cardiace, cu excepția acelora care au avizul unui specialist.
- • Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite teiul.