Arbust spinos, cu frunze căzătoare, care poate atinge înălțimea de 5 m, cătina creşte mai ales pe pantele uscate şi însorite ale Europei. Este importantă în medicina tibetană şi este folosită tradițional în China, Mongolia şi Rusia. Cătina are frunze înguste, lungi şi argintii, asemănătoare cu cele ale salciei. Florile mici, galben-verzui, apar înaintea frunzelor primăvara şi sunt urmate de fructe portocalii, pe plantele femele.
Părţi utile - FRUCTELE
- • Fructele sunt bogate în vitamina C şi au un conţinut mare de ulei.
- • Sucul de fructe presate poate fi consumat ca atare sau transformat în sirop.
- • Uleiul este folosit în industria cosmetică .
Cantitatea de vitamina C conținută în pulpă este mare: 200-600 mg/100 g (de 10 ori mai mult decât în lămâi). Pulpa este şi o bună sursă de flavonoide, beta caroten, vitamina E; con ține şi o doză mică de sub stanțe uleioase, predominant acizi graşi saturaţi, ca cel palmitic (benefic pielii), şi î n mică parte, mono nesaturaţi. Seminţele conţin ulei bogat î n acizi graşi polinesaturaţi predominant linoleic şi alfa-linoleic).
Utilizări medicinale
Sucul de cătină este o sursă naturală de vitamine, mai ales de vitamina C; 3 linguri mici de suc furnizează doza zilnică necesară unui adult. Vitamina C creşte rezistența la infecții şi este recomandată în mod special pentru epuizare şi convalescență. Femeile însărcinate , spor tivii şi fumătorii sunt sfătuiți să consume vitamina C. Vitamina C facilitează şi sinteza colagenului (necesar sănătății pielii) şi ajută organismul să absoarbă fierul.
Vitamina C este antioxidantă şi, împreună, antioxidanții care se găsesc în fructele de cătină (vitamina E, carotenul şi flavonoidele) ajută la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Cercetări indiene publicate în Journal of Ethnopharmacology în 2002 au verificat această activitate, arătând că extractele de frunze şi de fructe de cătină inhibă generarea radicalilor liberi in vitro. Uleiul este un tratament valoros pentru pielea uscată şi ajută la vindecarea rănilor şi tăieturilor. Calmează iritațiile pielii şi vindecă infecțiile. În 2002, cercetători chinezi au descoperit că seminţele şi pulpa de cătină au efecte preventive şi curative asupra ulcerelor gastrice induse experimental la șobolani.
Cultivare
Cătina poate fi cultivată din lăstari sau din semințe sădite toamna. Îi merge bine în sol nisipos, bine drenat, în locuri însorite.
Preparare si dozaj
În tratamentul epuizării nervoase şi al lipsei de vitalitate
- SUC NATURAL SAU SIROP: Beţi 1-3 lingurițe pe zi, într-un pahar cu apă.
În tratamentul pielii uscate, al tăieturilor şi rănilor
- ULEI DIN SEMINŢE SAU DIN PULPĂ: Aplicaţi uleiul sau preparatele pe bază de ulei pe zona afectată de 1-2 ori pe zi.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC !
PRECAUŢII
- • Evitați să consumați suc sau sirop de cătină la sfârșitul zilei, deoarece pot avea un uşor efect stimulant datorat conținutului de vitamina C.