Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / Recoltarea şi păstrarea plantelor medicinale

Recoltarea şi păstrarea plantelor medicinale

| Nici un comentariu

Recoltarea şi păstrarea plantelor medicinale

 Toate plantele au un sezon de recoltare, când frunzele, florile, semințele sau rădăcinile lor au cea mai mare concentrație de constituenți activi. Uscați plantele cât de repede posibil , după recoltare.
Odată uscate, păstrați-le în borcane sterilizate şi ermetice, din sticlă brună, departe de lumina solară .Unele remedii se pre pară din scoarță sau rășini: este mai bine să le cumpărați de la un specialist, pentru că o metodă incorectă de colectare ar putea ucide arbustul sau copacul.

Frunzele

Culegeți frunzele atunci când planta are destul foliaj pentru a putea crește mai departe. Strângeți-le pe vreme uscată, după ce s-a uscat roua, dar înainte ca soarele să ardă prea tare; plantele precum salvia își pierd aroma la căldură şi, implicit, uleiurile volatile. Alegeți lăstari tineri din plante sănătoase şi aveți grijă să nu le stricați . Curățați pământul de pe tulpini şi nu spălați frunze le. Împrăștiați- le pe hârtie de copt într-un loc cald, întunecat şi uscat. Sau le puteți aduna în mănunchiuri şi atârna, ferite de lumina soarelui, într-un loc acoperit, dar ventilat. Cele mai multe frunze se usucă în 24-48 h.

Fructele

Culegeți fructele atunci când sunt coapte.
Acoperiți o tavă cu hârtie pentru copt şi împrăștiați fructele în strat subțire. Așezați-le apoi într-un cuptor încălzit (după ce ați stins focul), cu ușa întredeschisă,  timp de 3 ore. După aceea, mutați fructele într-un loc uscat, călduros şi întunecos - de exemplu, un dulap aerisit – pentru a finaliza uscarea .

Florile

Culegeți florile când încep să se deschidă. Cele mici pot fi uscate în întregime: împrăștiați-le pe un raft acoperit cu hârtie absorbantă sau cu muselină într-un loc uscat şi cald, sau așarnați-le cu capul în jos deasupra unui petic de muselină sau a unei pungi de hârtie; smulgeți petalele florilor mai mari, precum gălbenelele, şi uscați-le în strat subțire, pe o bucată de muselină sau de hârtie de menaj.

Semințele

Adunaţi fragilele capsule cu seminţe la sfârşitul verii. Păstraţi din tulpină ca să le puteţi lega în mănunchiuri subţiri. Atârnaţi  buchetele  astfel obţinute cu capul în jos, în saci de pânză, unde se vor strânge seminţele când vor cădea. Odată uscate seminţele, scuturaţi mănunchiurile pentru a recupera tot ce a mai rămas în capsule.

Rădăcinile

Culegeți rădăcinile şi rizomii toamna, după ce planta a murit, dar înainte de primele înghețuri. Luați numai ceea ce vă este necesar şi replantați ce a rămas din partea subterană a pIantei. Spălați rădăcinile şi îndepărtați pârțile moi şi rădăcinile mici, excedentare. Feliați-le sau  tăiați-le în bucăți mici cu un cuțit ascuțit şi împrăștiați-le în strat subțire pe hârtie de menaj, într-o tavă. Uscați-le timp de 2 ore într-un cuptor cald, fără flacără, cu ușa întredeschisă, apoi păstrați rădăcinile într-un loc cald până la uscarea completă.

Uscarea la micounde

Plantele se usucă mai repede la cuptorul cu microunde. Împrăştiaţi-le pe o hârtie de menaj şi uscaţi-le la putere mică, timp de 2-3 minute, verificându-le şi aranjându-le la fiecare 30 de secunde, pentru a asigura o uscare bună.

Culegerea plantelor sălbatice


Metode corecte pentru culegerea plantelor sălbatice:
  •  Colectați-le doar cu acceptul proprietarului zonei
  •  Consultați un ghid botanic detaliat
  •  Culegeți plantele pe timp uscat
  •  Purtați mânuși de protecție când colectați plante cu țepi sau caustice
  •  Luați numai atâtea plante câte vă sunt necesare
  •  Asigurați-vă că recoltați doar partea necesară a plantei

Metode incorecte pentru culegerea plantelor sălbatice:
  •  Nu culegeți plante rare sau din specii pe cale de dispariție
  •  Nu culegeți plante de care nu sunteți siguri  (unele sunt otrăvitoare)
  •  Nu culegeți plante degradate de insecte
  •  Nu recoltați plantele de pe marginea drumului  (poluarea le contaminează).
  •  Nu amestecaţi plantele culese - s-ar putea să nu le mai puteţi identifica, odată ajunşi acasă.