Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / Cultivarea plantelor medicinale

Cultivarea plantelor medicinale

| Nici un comentariu
Cultivarea plantelor medicinale

   Există multe avantaje ale cultivării plantelor acasă : sunt aspectuoase; multe pot fi folosite la gătit; iar dacă doriți să le utilizați în scop medicinal, puteți fi siguri de prospețimea şi puritatea lor. În plus, o mare parte dintre plantele medicinale sunt tot mai dificil de găsit în sălbăticie - unele sunt amenințate cu dispariția , așa încât, dacă le cultivați, în loc să le culegeți din pădure sau de pe câmp, le cruțați pe cele care au mai rămas.

Spațiul nu trebuie sa fie o problemă

   Nu aveți nevoie de prea mult spațiu pentru a cultiva plante . O grădină frumoasă şi variată poate fi amenajată într-un borcan mai mare, într-un coş cu mâner, într-o jardinieră sau în nişte ghivece aşezate pe pervazul ferestrei.
   Puteţi alege un anumit soi de plante pentru grădina dumneavoastră sau puteţi creşte plantele medicinale printre celelalte flori: plante precum coriandrul şi busuiocul - mai ales cel violet - sunt foarte aspectuoase şi au un gust delicios.
   Este bine să feriţi plantele de zonele cu trafic imens, pentru că se pot contamina cu gazele emanate. Nu folosiţi pesticide, din acelaşi motiv al contaminării. Oricum, pentru că au o aromă atât de puternică, plantele medicinale atrag foarte puţine insecte - deşi afidele par a fi seduse de mirosul dulce ca de anason al chimenului şi al mărarului.
    Marcaţi locul şi specia plantată; o simplă diagramă a solului şi etichetele cu denumirea plantelor vă vor fi de folos.


Solul şi plasamentul


   Drenajul este unul dintre cei mai importanţi factori independenţi ai cultivării plantelor. Puţine vor creşte în soluri uscate, precum nalba şi menta, care nu agreează umezeala.
Solul nu trebuie să fie bogat . De fapt, solurile foarte fertile tind să producă plante cu foliaj abundent, dar sărace în arome. În loc să adăugaţi agenţi de fertilizare, folosiţi bălegar din curte sau cumpăraţi îngrăşământ organic. Majoritatea plantelor se dezvoltă cel mai bine în zone însorite.



Cultivarea din seminţe


    Multe plante pot fi cultivate din seminţe. Cumpăraţi seminţele sau răsadurile de la un furnizor autorizat, ca să puteţi avea încredere în ceea ce veţi planta şi folosi ulterior. Seminţele trebuie să fie uscate şi fără mucegai. Sădiţi-le în tăviţe, la sfârşitul iernii, şi transplantaţi răsadurile afară primăvara, după ultimul îngheţ.
   Folosiţi îngrăşământ fin pentru seminţe şi nu le acoperiţi prea mult cu pământ. Cu cât e mai mică sămânţa, cu atât mai superficial trebuie sădită. Unele seminţe trebuie sădite afară, acolo unde vor creşte - coriandrului şi mărarului, de pildă, nu le place să fie mutaţi. Dacă săpaţi solul foarte fin, seminţele vor rodi repede. Însă, dacă solul este prea pietros sau prea argilos, adăugaţi un strat nisipos deasupra.
   Sădiţi seminţele în găurele superficiale şi acoperiţi-le cu pământ, apoi bătătoriţi. Dacă amestecaţi cu nisip seminţele mici precum cele de oregano sau cimbru, vă va fi mai uşor să le împrăştiati. Solul trebuie menţinut umed, pentru ca seminţele să germineze: împiedicaţi uscarea lui înmuind ziare sau pânză în apă şi aşezându-le deasupra patului germinativ.



Alte forme de înmulțire


   Unele plante cresc atât de repede, încât divizarea este o metodă de înmulțire foarte ușoara . Scoateți planta din pământ şi împărțiți-o în plante mai mici, asigurându-vă ca fiecare dintre ele are rădăcini suficiente. Roinița, crețișoara şi urzica sunt candidate bune pentru divizare.


  1. Scoateți planta din pământ, cu toate rădăcinile, primăvara sau toamna. Dacă este tânără , separați rădăcinile cu mana.
  2. Dacă planta este bătrână, introduceți în bulgăre două furci de grădină, spate în spate, apoi despărțiți-le. Separați apoi rădăcinile în patru.
  3. Îndepărtați fiecare centru lemnos. Separați ceea ce rămâne în șase butași. Eliminați pământul de prisos şi pârțile nesănătoase.  Plantați şi stropiți.

Creșterea din Butași


   Plantelor precum lavanda si rozmarinul le ia mult sa crească din semințe si se înmulțesc mai bine din lăstari . Alegeți o planta tânără, sănătoasă, si lăstari crescuți in anul in curs, astfel vârfurile vor fi moi iar partea bazala va fi tare . Folosirea unei pudre hormonale pentru rădăcini va ajuta la dezvoltarea mai rapida a rădăcinii plantei.

Pași de urmat :


  • Tăiați 15-20 cm de ramura, cu frunze neînflorită .Îndepărtați frunzele din partea inferioara.
  • Tăiați lăstarul chiar sub inserţia unei frunze şi îndepărtaţi vârful moale pentru a obţine butaşi de 5-10 cm lungime.
  • Înmuiaţi baza în preparat hormonal pentru rădăcini. Umpleţi un ghiveci cu ingrăsamânt pentru  lăstari (8, cm diametru pentru 5 butaşi, 13 cm pentru 10).
  • Faceţi găurele spaţiate la marginea ghiveciului şi înfigeţi butaşii până la o treime din lungimea lor. Bătătoriţi pământul. Udaţi.


PROTECŢIA PLANTELOR ÎMPOTRIVA GERULUI
Plantele perene şi bianuale supravieţuiesc mai bine iarna dacă le protejaţi. Acoperiţi-le cu un strat gros de paie. Paiele, frunzele de stejar sau crengile formează o cuvertură bună, care trebuie lăsată acolo până când plantele dau semne de creştere, la începutul primăverii.