Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , Cânepa Codrului - Eupatorium cannabinum (Compositae-Asteraceae)

Cânepa Codrului - Eupatorium cannabinum (Compositae-Asteraceae)

| Nici un comentariu
Cânepa Codrulu


    Originară din zonele împădurite umede din Europa, Asia şi Africa de Nord, cânepa-codrului este o plantă ierboasă perenă care poate atinge înălţimea de 1,5 m. Are frunze orientate în jos şi tulpină roşie, vizibilă, care la sfârşitul verii este încoronată de o masă de flori mici, colorate de la roz aprins la violet.
Fructele, când ajung la maturitate, arată ca nişte păstăi încoronate de câte un smoc de perişori albi.

Părţi utile - ÎNTREAGA PLANTĂ

  • Frunzele se recoltează de obicei primăvara, înainte de apariţia florilor.
  • Rădăcinile se recoltează primăvara şi toamna .
  • Florile se culeg la sfârşitul sezonului de înflorire, la începutul  toamnei.
  • Atât  rădăcinile, cât şi florile şi frunzele se usucă şi se folosesc la prepararea  de  infuzii şi tincturi.


Compuşi activi



Un ulei esenţial din frunze îi conferă plantei mirosul caracteristic. Frunzele conţin de asemenea principii amare, alcaloizi, flavonoide, saponine, tanini, pirolizidine şi o răşină. Rădăcina conţine puţin ulei esenţial, precum şi compuşi amari şi alcaloizi pirolizidinici .


Utilizări medicinale



Cânepa-codrului este bine­ cunoscută pentru proprietatea ei de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism, prin stimularea activităţii hepatice şi renale.
Este, de asemenea , frecvent prescrisă pentru combaterea unor afecţiuni ale pielii corelate cu acumulări de toxine ca urmare a bolilor hepatice şi renale. Cânepa-codrului este recomandată şi pentru tratarea petelor de acnee rozacee şi a celor de acnee vulgară.
În fapt, studii efectuate asupra animalelor au arătat că, datorită  principiilor amare, extrasul apos de plantă poate stimula secreţia biliară la şobolani şi este capabil de a exercita o  acţiune  protectoare asupra funcției hepatice. Cercetările au demonstrat de asemenea că un compus al uleiului esenţial, p-cymenul, poate spori rezistenţa sistemului imun, mărind astfel şi rezistenţa la infecţiile virale care produc gripă, răceli şi faringo-laringite.
Unul dintre  principiile amare care se găsesc în frunze şi rădăcini, eupatoriopicrina, se pare că are  proprietăţi anticancerigene, după cum au dovedit o serie de studii recente. Această nouă descoperire i-a entuziasmat pe cercetători şi este aprofundată  în continuare.


Cultivare



Cânepa-codrului creşte cel mai bine în sol umed şi în locuri însorite sau parţial umbrite. Puteţi  planta seminţele primăvara, dar nu trebuie să folosiţi planta la prepararea unor produse pentru  administrare internă.


Preparare si Dozaj



  •  Infuziile şi tincturile de cânepa-codrului sunt folosite uneori la tratarea afecţiunilor hepatice şi renale. Totuşi, se recomandă ca orice preparat pentru uz intern să fie administrat numai prin prescripţie specializată .
  •  În tratamentul iritaţiilor pielii, petelor, acneei rozacee şi al acneei vulgare TINCTURĂ, DECOCT : Adăugaţi 2-4 linguriţe la 1 I de apă clocotită. Lăsaţi să se răcească şi aplicaţi în compresă pe zonele afectate .


Dacă simptomele persistă apelați la medic !

PRECAUŢII

  •  Consultați un specialist înainte de a vă administra planta intern.
  •  Respectați cu strictețe dozele prescrise.
  •  Consumați în cantități mari, alcaloizii pirolizidinici din cânepa­codrului pot avea efect toxic.