Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , , Echinacea - Echinacea augustifolia, E. purpurea, E. pallida (Asteraceae)

Echinacea - Echinacea augustifolia, E. purpurea, E. pallida (Asteraceae)

| Nici un comentariu

   Nativă din câmpiile Americii de Nord, echinacea era folosită de băștinași pentru tratarea rănilor şi a mușcăturilor de șarpe . Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate in scop medicinal. Echinacea are un lung sezon de înflorire şi este o plantă ornamentată frumoasă şi populară.


Părţi utile RĂDĂCINILE ŞI FLORILE



  • Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile.
  • Rădăcinile se obțin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani; florile se culeg când sunt complet deschise.
  • Rădăcina este cilindrică şi brăzdată . Are un miros aromatic şi slab, iar gustul îi este mai întâi dulce, apoi amar.
  • Echinacea se foloseşte la prepararea tincturilor, extractelor şi pulberilor, singură sau în combinație cu alte plante.



Compuși activi 


   Rădăcina conține un ulei volatil, polizaharide, rășini -ale căror acțiuni antiseptice şi antifonice stimulează sistemul imun glucozide antibacteriene şi antivirale.


Utilizări medicinale 


   Echinacea este un remediu eficient contra răcelilor, gripei, a infecțiilor tractului respirator superior, infecțiilor genito-urinare şi a altor boli. Este adesea folosită pentru combaterea răcelii obișnuite: ajută organismul să-şi revină, stimulând sistemul imun să lupte împotriva altor infecții. În 2002, cercetători canadieni au demonstrat că, in vitro, echinacea este un puternic agent antiviral împotriva virusului herpes simplex. În 1988, cercetători germani au descoperit că planta produce o creştere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imun.
Echinacea întărește sistemul imun al organismului şi creste rezistența la infecții, mai ales la gripă . În consecință, planta este deosebit de utilă pentru persoanele imunodeprimate. Poate fi eficientă şi ca tratament adjuvant când sistemul imun este deprimat de medicamente, de pildă, ca urmare a chimioterapiei anticanceroase. Totuși, întrebuințarea plantei într-un astfel de caz trebuie luată în calcul şi prescrisă doar de către medic.


Cultivare 


   Echinacea se plantează în locuri însorite, pe un sol bogat şi bine drenat.

Preparare si Dozaj


  •  În tratamentul răcelilor, al inflamațiilor gâtului, al gripei şi bronșitei CAPSULE (32S mg): Luaţi 1-3 capsule pe zi cu un pahar cu apă, înainte de mese.
  • Ca măsură preventivă antiinfecțioasă TINCTURĂ (1 :5 în alcool 45%): 500 mg rădăcină uscată, de două ori pe zi.



Daca simptomele persista, apelati la medic !


PRECAUŢII 


   Întrebați un medic înainte de a consuma echinaceea, în cazul în care suferiți de o boală autoimună , precum lupusul, sau de boli progresive precum scleroza multiplă sau tuberculoza. Dacă sunteți alergici la florile din familia margaretei, puteţi fi alergici şi la echinacea. Nu folosiţi echinacea ca înlocuitor al altor tratamente: antibioticele şi alte medicamente pot fi de asemenea necesare. Nu s-au înregistrat până acum proprietăți toxice şi efecte adverse ale acestei plante. Uzul prelungit diminuează efectul benefic al plantei.