Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , , , Afin - Vaccinium Myrtillus (Ericaceae)

Afin - Vaccinium Myrtillus (Ericaceae)

| Nici un comentariu

Afin - Vaccinium Myrtillus
 
   Afinul, care prefera solurile umede si acide ale bărăganelor si pădurilor, se găsește in toata Europa. Este un arbust pitic, cu frunze ovale si zimțate. Florile lui albe sau roz dau naștere unor fructe comestibile negru-violacee. Fiecare fruct are dimensiunile unei boabe mici de mazăre si, când este copt, are o adâncitura vizibila in vârf.


Părţi utile - FRUNZELE SI FRUCTELE

  •  Vara, frunzele se culeg de pe ramuri si apoi se usucă.
  •  Fructele se culeg atunci când se coc si se folosesc de obicei proaspete.
  •  Atât frunzele, cat si fructele sunt folosite la prepararea infuziilor, a pulberilor si a extractelor lichide sau solide.

Compuși activi


   Fructele conțin antocianine, care întăresc si protejează capilarele, si vitamina C. Polifenolii (catechina) si taninii sunt de asemenea prezenți . Frunzele conțin acizi fenolic (acid cafeic), precum si tanini si iridoide.


Utilizări medicinale


   Afinul este prescris de obicei pentru afecțiuni ale venelor si vaselor limfatice si pentru întărirea capilarelor. Studii efectuate in 1976 au arătat ca efectul benefic asupra vaselor mici de sânge se datorează antocianinelor din fructe, care întăresc capilarele si le reduc permeabilitatea.Antocianinele sunt antioxidanti si, alături de vitamina C, protejează organismul de efectele radicalilor liberi (prezenți in atmosfera si in alimente).
Afinul si-a dovedit utilitatea in tratarea problemelor de vedere. De exemplu, poate îmbunătăți capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric. Un studiu clinic publicat in 1989 a arătat ca antocianinele din afin, alături de vitamina E, ameliorează simptomele cataractei la bătrâni .Afinul este folosit la tratarea diareei si a inflamaţiei tractului digestiv, ca si a altor boli inflamatorii. Frunzele sunt recomandate in tratamentul diabetului.


Cultivare


   Planta se recoltează de obicei in stare sălbatică si este foarte rar cultivată .Creste in soluri umede si acide, in zone însorite sau uşor umbrite.


Preparare si dozaj

  •  TABLETE (60 mg extract de afine): Se recomandă 2-3 tablete pe zi, cu apa.
  •  EXTRACT Lichid: Se recomanda 50 de picături întru-un pahar cu apa înainte de mese.

Daca simptomele persista apelați la medic !


Precauții

  •  A nu se utiliza simultan cu medicamente anticoagulante.
  •  Afinul trebuie evitat de femeile gravide si de cele care alăptează