Imagini pentru teme create de TommyIX. Un produs Blogger.
[6] [Sfaturi Practice] [slider-top-big] [Sfaturi Practice]
Sunteti aici: Acasa / , , Boldo - Peumus boldus (Monimiaceae)

Boldo - Peumus boldus (Monimiaceae)

| Nici un comentariu
 
 Acest arbust peren, originar din Chile, este cultivat acum in Italia si in nordul Africii, mai ales in Maroc. EI atinge 4-5 m înălțime si are frunze aspre, casante, verzi-cenușii, care emana miros de camfor când sunt strivite. Buchetele de flori galben-palid sunt urmate de fructe mici, negre si lucioase.

Părţi utile - FRUNZELE SI SCOARTA


  • • Frunzele se usucă si se zdrobesc, fiind utilizate in infuzii.
  • Frunzele de boldo se folosesc si la prepararea unor produse farmaceutice care stimulează secreția de bila.
  • • Scoarța este recoltata pentru boldină, alcaloidul pe care îl conține.

Compuși activi


   Frunzele sunt bogate in uleiuri volatile - ascaridol, cineol si camfor, care ii conferă aroma distincta. Frunzele si scoarța conțin flavonoide, antioxidanti care lupta împotriva cancerului, precum si diverși alcaloizi, cel mai important fiind boldina.

Utilizări medicinale


   Boldo este folosit pe scara larga in medicina plantelor pentru tratamentul litiazei biliare si al variatelor afecțiuni hepatice, gastrice si digestive. Compusul activ, boldina, stimulează secreția biliara si reduce inflamația vezicii biliare. Boldo are efect calmant asupra mucoasei colecistului, ca si proprietăți antiseptice, si este util in tratarea cistitei. In Chile, planta este folosita de mult timp ca leac pentru sifilis si gonoree, precum si pentru eradicarea viermilor intestinali . In Brazilia, cu boldo se tratează flatulenta si aerofagia, afecțiunile hepatice si digestive si este utilizat ca diuretic. Este folosit tradițional in afecțiuni ca reumatismul, guta, icterul, răcelile si durerile de urechi. Boldo este combinat adesea cu plante precum fumărița si rozmarinul in tratarea dispepsiei.

Cultivare


Se plantează in sol nisipos, bine drenat. Arbustul prefera pozițiile însorite si solurile acide.

Reparare si dozaj


in tratamentul dispepsiei
INFUZIE: Puneţi 1 pliculeț de ceai (2 g) la 200 ml de apa clocotita. Lăsaţi sa infuzeze timp de 10 minute. Beţi pana la 3 câni de infuzie pe zi.EXTRACT Lichid: Luaţi 1 lingurița de extract diluat in putina apa dimineața, pe stomacul gol, si seara,  înainte de culcare.
Dacă simptomele persistă, apelați la medic !

Precauții



  • • Boldo nu trebuie administrat in timpul sarcinii, deoarece există riscul de avort spontan .
  • • Pană acum, nu s-au semnalat toxicitate sau efecte secundare indezirabile.