Error 404 - Not Found
Sorry, but you are looking for something that isn't here.
Sunteti aici:
Acasa
/
Aerofagie
,
Flatulenta
,
Oboseala
,
Plante Medicinale
,
Probleme Digestive
Scortisoară - Cinnamomum zeylanicum, C. cassia (Lauraceae)
Scortisoară - Cinnamomum zeylanicum, C. cassia (Lauraceae)
Acest arbore veşnic verde ajunge la înălţimi de 5-8 m. Are frunze groase şi aspre şi mănunchiuri de flori mici, urmate de fructe în formă de ghindă. Varietăţile cele mai folosite sunt scorţişoara de Ceylon (Cinnamomum zeylanicum) şi scorţişoara chinezească (C. cassia). Scorţişoara este un element important în Ayurveda - medicină tradiţională practicată în India de peste 5000 de ani.
Părţi utile - SCOARŢA
- • Arborii cu vârste mai mari de 8 ani sunt supuși recoltării la fiecare 2 ani.
- • Cilindrii de scoarţă uscată sunt folosiţi la prepararea infuziilor, tincturilor şi pulberilor .
- • Distilatul de scoarţă produce un ulei esenţial cu miros de piper.
Compuşi activi
Scorţişoara din Ceylon şi China sunt puţin diferite chimic. Ambele tipuri de scoarţă conţin până la 2% ulei esenţial, compus în principal din aldehidă cinamică . Însă scorţişoara de Ceylon mai conţine şi o cantitate mică - 1% - de eugenol, găsit doar ca urme fine în scorţişoara chinezească .
Utilizări medicinale
Proprietăţile varietăţilor de Ceylon şi China sunt foarte asemănătoare . Scoarţa de scorţişoară este antispastică şi stimulează secreţiile salivară şi gastrică. Se foloseşte pentru tratarea multor probleme digestive, printre care indigestia, scăderea apetitului, aerofagia, flatulenţa, eructaţia, sughiţul, diareea şi spasmele intestinale.
Extractul lichid are efect calmant asupra ulcerelor gastroduodenale . În 1989, cercetătorii japonezi au constatat că există 2 compuşi ai scorţişoarei chinezeşti care acţionează ca agenţi antiulceroşi la şobolani . Compuşii ameliorează fluxul sangvin gastric.
Totuşi, în 2000, studii clinice efectuate în Israel au demonstrat că extractul de scorţişoară nu are nici un efect asupra bacteriei Helicobacter pylori, cauza majorităţii ulcerelor .
Uleiul este utilizat extern pentru calmarea crampelor, a durerilor articulare, reumatice şi a nevralgiilor .
Proprietăţile analgezice şi antiinflamatorii ale scorţişoarei chinezeşti o fac utilă în prepararea unui balsam specific pentru masaj. În 1994, cercetătorii chinezi au izolat compusul cinamofilină, un antiinflamator eficient.
Scorţişoara are proprietăţi antifungice : în 1995, studii efectuate în India au arătat că aldehida cinamică acţionează eficient împotriva unor fungi care provoacă infecţii ale tractului respirator.
Cultivare
Arborele de scorţişoară nu supravieţuieşte la temperaturi mai mici de 15°C. Are nevoie de un sol bine drenat şi de locuri însorite.
Preparare si Dozaj
- • În tratamentul gastritelor, problemelor digestive, pierderii apetitului, cazurilor de oboseală uşoară
INFUZIE: Puneţi 1 g de scorţişoară chinezească sau 0,5- 1 g de scorţişoară de Ceylon la o ceaşcă de apă clocotită . Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3 căni pe zi.
PULBERE: Luaţi 0,3-1 g de 3 ori pe zi, cu mâncare.
EXTRACT LICHID: Diluaţi 0,5-1 ml într-un pahar cu apă şi beţi câte un pahar, de 3 ori pe zi.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAŢI LA MEDIC
PRECAUŢII
- • Uleiul esenţial poate provoca alergii cutanate şi inflamarea mucoaselor.
- • Utilizaţi uleiul de scorţişoară sub supravegherea specialistului .
- • Dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi, nu consumaţi mai multă scorţişoară decât se obişnuieşte în mâncare.
Nota Autorului

Important
Cunoștințele medicale şi farmacologice se află într-o permanentă schimbare , vă sfătuim să consultați un specialist pentru sfaturi individualizate. Autorii articolelor nu sunt responsabili pentru eventualele erori, omisiuni sau acțiuni ce ar putea fi considerate consecințe ale informațiilor conținute în acest site. Dozele folosite în Farmacia Naturii sunt cele recomandate de specialisti în lucrările de aici.
S-ar putea să vă intereseze și unul din articolole de mai jos.
-
Comentarii implicite
- Comentarii Facebook

:smile

:sadsmile

:sadsmile

:cool

:wink

:sweating

:speechless

:kiss

:blush

:sleepy

:dull

:angry

:itwasntme

:lipssealed

:hi

:call

:clapping

:rofl

:like

:dislike

:strike
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Postări populare
-
Albizia este un... n arbore înalt, originar din India si din unele parți ale Asiei. Se înmulțește cu repeziciune si este considera.. Citește in continuare
-
Sunteți fumător, fumător pasiv sau ex-fumăt... tor? Aveți probleme cu constipația, abdomen umflat sau obezitate? Cu frecventa pielea dumne.. Citește in continuare
-
Acest arbore veşnic verde ajunge la înălţimi... i de 5-8 m. Are frunze groase şi aspre şi mănunchiuri de flori mici, urmate de fructe în fo.. Citește in continuare
-
Există multe avantaje ale cultivării plant... telor acasă : sunt aspectuoase; multe pot fi folosite la gătit; iar dacă doriți să le util.. Citește in continuare
-
Alergiile sunt rezultatul unei reacții anorm... male a sistemului imun al organismului la contactul cu o anumită substanţă. Substanţa (cuno.. Citește in continuare